Het genot van vallen

POSTED IN Artikel, Blog 21 December 2011

Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel succesvolle mensen. Waarom is de een nu succesvoller op het commerciële vlak dan de ander? Wat mij altijd geïntrigeerd heeft zijn de mensen die blijvend succesvol zijn. Hoe doen zij dat? Natuurlijk is talent handig en hard werken noodzakelijk, maar er is nog iets anders. Succesvolle mensen kunnen zichzelf ‘opnieuw uitvinden’, durven nieuwe elementen toe te passen of laten iets weg. Kortom, ze blijven leren. Leren door te ervaren, lopen heb je tenslotte ook geleerd door te vallen. Eén ding wil ik wel duidelijk stellen: vallen staat niet gelijk aan falen!

Leren, of ontwikkelen zoals je wilt, is een onderwerp dat voor veel mensen niet altijd hoog op de prioriteitenlijst staat. We vinden allemaal wel dat ontwikkelen belangrijk is en willen dat ook graag terug zien komen in onze loopbaan. We zijn vaak bezig met de ‘major steps’ in onze ontwikkeling. Maar hoe vaak werken we nu werkelijk aan onze skills of competenties, die zaken die we dagelijks gebruiken? Ben je oprecht naar jezelf en weet je waar je verbeterpunten liggen dan kun je werken aan je ‘minor steps’. Als je voor ogen hebt wat je wilt ontwikkelen liggen de leermomenten voor het oppakken. Dit geldt zeker voor mensen die werkzaam zijn in de commercie. Door de verschillende aspecten die binnen het ‘verkoopvak’ spelen zijn er altijd veel leermomenten. Of het nu gaat om je pitch, de offerte, schrijf- en gesprekstechnieken, closing-the-deal of andere elementen als verkoper heb je altijd het voordeel om vaak te mogen oefenen.

Heb je een cursus of opleiding nodig om jezelf slagvaardiger te maken? Soms wel, zeker als het product- of dienstspecifiek is. Voor beginnende verkopers is achtergrond in het proces een mooie aanvulling op je talent. Maar voor een groot gedeelte kun je jezelf verbeteren door goed te luisteren naar je relaties, je collega’s, je leidinggevende en als je geluk hebt je coach. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en stel de vraag: wat kan ik beter?
Pak die punten eruit die je verder helpen in je ontwikkeling en ga er planmatig mee aan de slag. Stel realistische doelen en zorg dat je deze op niet al te lange termijn kunt halen. Leer opnieuw te lopen en ja vallen hoort daar dan ook bij. Of zoals mijn zoontje zei toen hij 5 jaar oud was: “van proberen kun je leren”.

Veel ontwikkelplezier!

Dit artikel is verschenen op http://www.commercieelexcelleren.com/

Comments are closed.

Loading